Skip to main content
Biomedicine in museums

Værdigrundlag for Medicinsk Museion

Side 2: Hvorfor har Medicinsk Museion et værdigrundlag? (link til side 3)

Et værdigrundlag er de grundlæggende værdier, man ønsker, at arbejdspladsen som helhed skal leve op til og efterstræbe. Det fungerer med andre ord både som fælles referenceramme og som motivation i forhold til det arbejde, der skal udføres.

Museionkonceptet med integrationen mellem forskning, samling, undervisning og formidling er en igangværende proces, der ikke ligger fast og er ny for alle. Samtidig er Medicinsk Museion (i sin nuværende form) en relativt ny arbejdsplads med et nyt og ambitiøst satsningsområde, der ikke før er blevet forsket i eller lavet museale projekter over, i det omfang, det er tiltænkt her. Realisationen af planerne hviler derudover på mange forskellige mennesker med forskellige faglige baggrunde, der skal integreres, samarbejde og arbejde selvstændigt.

Det er med andre ord væsentligt, at alle kan bevæge sig i samme retning i deres arbejde. Med de mange krav og arbejdsopgaver, Museion-ideen indebærer, er der konstant behov for at diskutere, reflektere over og at blive enige om, hvad der er vigtigt at stræbe efter. Værdigrundlaget er en måde at sikre sammenhæng i Medicinsk Museions forskellige arbejdsområder og opgaver og prioritere helheden på. Et værdigrundlag giver en eksplicit formuleret referenceramme, som den enkelte kan tolke og handle ud fra i forhold til sin arbejdsopgave.

Værdigrundlaget giver dermed også plads til forskellighed og handlefrihed. Værdier giver ikke automatisk svar på, hvordan en opgave skal løses, men fordrer dialog, refleksion og konstruktiv kritik, når der skal findes en løsning, der lever op til de fælles værdier (som også selv kan tages op til overvejelse). Dette giver større ansvar til den enkelte medarbejder, men også tilfredshed, engagement, indflydelse og arbejdsglæde.

Derudover giver værdigrundlaget også noget at falde tilbage på og handle ud fra, når der kommer pres udefra. Værdierne gør organisationen fleksibel, idet den enkelte vurderer og handler selv ud fra værdier, der peger mod et fælles mål, frem for regler, der opstiller begrænsede handlemuligheder.

Hvad betyder de enkelte værdier?
De enkelte værdier i værdigrundlaget er Medicinsk Museions centrale, overordnede værdier, ud fra hvilke flere værdier springer. Ud fra værdigrundlaget giver det for eksempel god mening for Medicinsk Museion at beskæftige sig med biomedicin, idet det som problemfelt kan få alle værdierne i spil: Det er et ambitiøst satsningsområde både forsknings-, samlings- og udstillingsmæssigt; det er et relevant emne, der griber ind i fundamentale aspekter som liv og død, sygdom og normalitet, som samfundet kan få gavn af at få belyst og problematiseret; det er derfor også et emne, der kan siges at påvirke og påvirkes af den kultur, vi lever i; det er et nyt forskningsfelt i Danmark, der kan anskues fra mange vinkler og med mange faglige tilgange, og der er derfor også gode muligheder for at være nyskabende og skabe ny viden på området.

På samme måde relaterer værdien i at bevare medicinhistoriske genstande sig også til de centrale værdier: Museion har en af de største og fineste samlinger af medicinhistoriske genstande i verden; genstandene bevares for at bevare et stykke kulturhistorie til gavn for samfundet med forskning og formidling som mål; genstandene er ofte en udfordring at bringe i spil, hvilket fordrer grundovervejelser omkring formidling, og der må udvikles nye metoder til konservering af mange biomedicinske genstande. Flere sammenhænge og eksempler kunne nævnes.

Værdierne griber også ind i hinanden. At være ambitiøs på et område betyder i høj grad også at ville være nyskabende på området, og for at være nyskabende må man også være nysgerrig og åben for nye ting. En del af grundlaget for at ville være ambitiøs er, at Medicinsk Museion er bevidst om sit samfundsmæssige ansvar som formidlingsinstitution og ’universitetets åbne dør’, hvor det kulturhistoriske perspektiv er en frugtbar måde at nuancere samfund og sundhedsvidenskaber på. Og en forudsætning for, at ansvar, ambitioner, nyskabelse og nysgerrighed kan trives, er, at det er en god arbejdsplads.

Værdigrundlaget kan uddybes og konkretiseres videre.

Vi er ambitiøse
Medicinsk Museion er en ambitiøs forskningsbaseret institution, både indadtil og udadtil. Idealet er at være med fremme og førende inden for medicinhistorie og sundhedsområdet. Derfor er det også et sted, der stiller høje krav til faglighed og engagement. Medicinsk Museions forskning og udstillinger skal være førende, fremragende og debatskabende. Ambitionsniveauet skal være højt nok til at tage mange forskellige problemer op, blande sig og deltage i debat. Alt, hvad arbejdspladsen producerer, skal vurderes kritisk og være korrekt, og ambitionen er at sigte på mange forskellige målgrupper, både nationalt og internationalt.

På museumsområdet er idealet, at Medicinsk Museion skal være førende og via aktiviteter som artikler og konferencer sætte dagsordenen, bl.a. inden for indsamling og kassation. Forskningsmæssigt skal stedet være internationalt førende, både med hensyn til artikler, konferencer, og med hensyn til de aktuelle fokusområder. Udstillingerne skal som Medicinsk Museions ansigt udadtil også afspejle arbejdspladsen som værende ambitiøs, undersøgende og kritisk reflekterende. Samlingerne er en forudsætning for, at dette kan gøres. Derfor må Medicinsk Museion også være med helt fremme på dette punkt.

Videnskab og videnskabsteori, sygdom og behandling kender ikke nationale grænser, derfor er målet et internationalt forskningsmiljø. For at være med fremme inden for medicinhistorie er det mest frugtbart at vende blikket udad, da der kun findes en begrænset mængde fagfæller inden for landets grænser.

Ambitionerne er med til at udfordre Medicinsk Museions medarbejdere og skabe en meningsfuld og særegen arbejdsplads. Skal Medicinsk Museion være førende, skal det ikke være som alle andre lignende institutioner. Dette er med til at gøre stedet interessant og skaber engagement hos medarbejderne.

Vi er vores samfundsmæssige ansvar bevidst
Som universitetsmuseum adskiller Medicinsk Museion sig fra andre museer, der i højere grad må tænke på besøgstal. Til gengæld har Medicinsk Museion et særligt ansvar i forhold til forskning og vidensudveksling med samfundet, hvor dét at være en universitetsafdeling er en fordel. Samtidig giver medicinhistorie som emne en mulighed for kontakt til erhvervslivet, og som museum har Medicinsk Museion en unik mulighed for kontakt til offentligheden, som Museion også skal benytte sig af. Et museum har stort potentiale for at tænke historisk forskning i forhold til offentlighed og debatter. Det samfundsmæssige ansvar knytter sig i høj grad til at lave kvalificeret formidling.

Det er et mål, at forskning bliver formidlet. Vi vil formidle for at skabe forståelse, interesse og debat omkring sammenhænge mellem krop, sygdom og samfund. Ved at vise kontraster og modsætninger i opfattelser over tid vil vi bidrage til en forståelse af den kontekst og de præmisser, forskning og medicin opererer under. Ved at tage emner som biomedicin op vil Medicinsk Museion tage fat i emner med stor indflydelse på dannelsen af det moderne menneskes selvforståelse. Forskningen i medicinhistorie i det hele taget har mange muligheder for samfundsrelevans med emner, der berører eksistentielle grundvilkår i moderne samfund. Ikke blot i Danmark.

I forhold til offentligheden er der for eksempel en vigtig debat at rejse omkring, hvor biomedicinen er på vej hen. Denne offentlige diskussion kan Medicinsk Museion bidrage til ved at gøre den mere kvalificeret, dvs. give et kvalificeret grundlag at diskutere ud fra. På den måde handler Medicinsk Museion også om fremtiden og den nutid, vi hele tiden må forholde os til. Ved at relativere biomedicinens udvikling og nutid kan man få indblik i emnets historicitet og de mange aspekter, der påvirker udviklingen, hvoraf nogle er tilfældigheder.

Kontakten til samfundet foregår blandt andet via museet. Vi vil gå ud fra, at vore gæster stiller store krav og er kritiske og bevidste, men vil samtidig give plads til alle. Det må gerne være underholdende, men også tankeprovokerende. Vi vil sætte problemstillinger på dagsordenen som xenotransplantation, biopsykiatri, plastikkirurgi, kropsidealer, medicinalindustri, fedmeproblematik osv. Vi vil blande os i etiske diskussioner og konfliktområde på en kvalificeret måde. Et mål er at komme ud over grænsen mellem offentlig refleksion og forskningsrefleksion. Medicinsk Museions rolle skal være offentlig og bredt (ud)dannende. Det må ikke fremstå som et elfenbenstårn eller kun være til for publikumsantal.

Formidlingen skal dermed være lærerig og uddannende og må gerne vække nysgerrighed for udforskning af kroppen og udforskning af historien. Medicinsk Museion kan bidrage med emner, der er politisk vedkommende, almenmenneskelige og nutidsrelevante, og kan på den måde hjælpe mennesker med at orientere sig i hverdagen. Forskellige udstillinger vil ikke have samme formål, men langt de fleste vil vise noget, man ellers er fremmedgjort over for. Vi vil bidrage til en bedre forståelse af verden ved at vise, hvordan begreber som sygdom og normalitet forandrer sig og udvikler sig, og pege på etiske aspekter og konsekvenser af moderne biomedicin. Ved at sætte ord og billeder på nutidens grundvilkår vil vi vække tanker og nuancere og forstyrre verdensbilleder.

Formidlingen vil på Medicinsk Museion også være en sanselig, kropslig oplevelse. Genstande og arkivalier er en forudsætning for museal virksomhed og kilder til historieforskning og kan samtidig ses som en slags social hukommelse, der viser tilhør og kontinuitet. Denne samling af kulturelle genstande skal bevares ud fra forskningsbaserede kriterier. Samlingerne gør Museion til noget enestående og bekræfter, i hvor høj grad vores bevidsthed er formet af genstande og reelle fysiske erfaringer, hvilket ikke ofte fremgår af akademisk historieskrivning. Genstandene kan pege på det samfund og den kontekst, de har været en del af og selv påvirket, og gøre konsekvenserne håndgribelige og nærværende for alle.

Vi er kulturhistorikere
Kulturhistorie er et begreb, der kan dække over mange ting. For Medicinsk Museion betyder det, at den medicinhistoriske udvikling ikke ses som de enkelte medicinske og sundhedsfaglige retningers historie – med sejre, nederlag, teknologisk udvikling osv. – isoleret fra den samfundsmæssige kontekst. Derimod søges der at berige sundhedsvidenskaberne med en historisk og kulturel vinkel, der kan sætte fokus på medicinens mangfoldige samfundsmæssige berøringsflader. Som der står i vore visioner for udstillingerne, vil vi vise, at medicinen i kulturen og historien er et bredt krydsfelt, som ikke er afgrænset af bestemte fag, men går på tværs af biologi og kultur, kunst og medicin, teknologi og videnskab.

Vi vil med andre ord have så mange aspekter af medicinhistorien og sundhedsvidenskaberne med som muligt. Læger og patienter er individer, hvis sygdomsforståelse og fortolkning af behandlingsformen spiller ind på helbredelsen. Biomedicinen griber radikalt ind i vores forståelse af krop og sygdom og fremkalder nye fundamentale etiske spørgsmål om, hvad man kan tillade sig med ny teknologi. I det hele taget har medicinens udvikling markant indflydelse på mennesker liv og verdensforståelse, og derfor også kulturel betydning.

Museion skal vise, at kulturelle fænomener er komplicerede og ikke kun synkront udviklede, men også diakront. Verden er i høj grad multifaktuel og de kulturelle fænomener har ikke blot én årsag eller kausalitetsrække.

Vi mener derfor, at det er givtigt at dokumentere og reflektere over medicinhistorien i et kulturhistorisk perspektiv for at forstå de ting, der sker omkring os lige nu og gøre os klogere på, hvad det vil sige at være menneske. Dette hænger i høj grad sammen med ovenstående værdi. Vi tror på, at en kulturhistorisk vinkel på medicinhistorie og sundhedsvidenskab vil i høj grad kunne bidrage positivt til det samfund, kulturen er en del af.

Vi er nysgerrige, nyskabende og åbne for nye ting
Ligesom Medicinsk Museion fagligt og som arbejdsplads er et sted i udvikling, er det også et sted, der er kendetegnet ved ikke på forhånd at ligge fast på bestemte emner eller tilgange. Stedet var hverken forskningsmæssigt eller musealt ordnet, da Museion-konceptet blev introduceret, hvilket gav mulighed for at tænke alting forfra. Derudover findes der ikke nogen fastlagt medicinhistorie-tradition i Danmark. Der findes heller ikke andre steder, der på samme måde vil integrere forskning og museal virksomhed. Medicinsk Museion har med andre ord en særegen mulighed for at tænke over grundspørgsmål i forhold til både forskning og museal virksomhed.

Det er samtidig en arbejdsplads med mange forskellige mennesker med forskellige baggrunde, hvilket gør det naturligt at tage grundovervejelser op til diskussion. De forskellige baggrunde betyder, at der ikke automatisk er en fælles, faglig, uudtalt enighed, men at antagelser og traditioner bliver diskuteret. Dette ser vi som en positiv, berigende måde at arbejde på.

Vi vil i det hele taget gerne have så meget som muligt med inden for det sundhedsvidenskabelige område og ikke på forhånd dømme noget som mere interessant end noget andet. Alle døre skal være åbne. Vi vil lukke op for nye perspektiver ved at integrere forskning og museal virksomhed. Vi mener, at når materielle objekter bliver integreret i historieforskningen, er det potentielt berigende for både forskningen og museumsvirksomheden. Hvis vi rettede os ind efter allerede etablerede traditionsmønstre ville vi miste de muligheder, der foreligger i Medicinsk Museion. Samtidig giver den faglige udveksling mellem forskning og museal virksomhed gode muligheder for at tænke ud over det givne.

At binde det sundhedsfaglige og humaniora sammen, som Medicinsk Museion gør med sit kulturhistoriske perspektiv, kan også ses som nyskabende og berigende. Ved at lægge vægt på kultur undgår man at blive bundet af den strenge kronologi, der kan ligge i ’medicinhistorie’, og får mulighed for at se på ’kultur’ på tværs af tider. Kombinationen af det sundhedsfaglige og humaniora vil give Medicinsk Museion mulighed for at komme med tiltag, der kun kan realiseres på grund af den kombination.

Et nyt og interessant emne er satsningen på nutidig biomedicin, hvilket der nationalt og internationalt kun er meget få institutioner, der beskæftiger sig med. Medicinhistorisk set er det et meget nyt forskningsfelt, der også kræver nytænkning inden for museal virksomhed. Af samme grund er det også et interessant felt, der er med til at skabe en pionerånd på Medicinsk Museion, som vi gerne vil bevare. Vi vil derfor også kontinuerligt stille spørgsmål om og debattere, hvad en god forsker, udstilling eller tekst er.

Der skal også være plads til klassiske studier og traditioner. Nysgerrighed behøver ikke kun rettes mod nye genstandsområder, da der også er huller i medicinhistorien og samlingerne, der skal dækkes, og som vil kunne åbne for nye perspektiver på allerede kendte emner. Også velprøvede emner, genstande og tilgange har positive træk, som man skal søge at bevare.

Vi vil dog ikke begrænses til de mest populære, udbredte emner, eller kun lave lokalhistorie eller populistisk formidling. Vi vil tage fat i kontroversielle emner, eksperimentere og undersøge. Det skal være historie med nutidsrelevans. Vi vil ikke kun stille spørgsmål om, hvordan den medicinhistoriske udvikling har været, men pege på, hvor vi er i dag. Vi vil satse, hvor vi kan gøre en forskel, og være saglige uden at være dømmende. Vi vil hverken være anonyme eller lave en ny medicinhistorisk kanon.

At være nyskabende er en afgørende værdi for Medicinsk Museion. Ambitioner og ansvar går hånd i hånd med denne værdi. Det er samtidig en værdi, der giver mulighed for fejl og usikkerhed. Det er derfor vigtigt at gøre sig klart, hvad det betyder at være i et åbent, uformuleret felt. Hvilke muligheder og krav fremkalder det? Det kan være bedre at gå ind i en blindgyde end gå den sikre vej, og vi vil skabe rammerne for, at der kan komme noget spændende ud af det.

Vi er en god arbejdsplads
At være nyskabende, ambitiøse og tage grundovervejelser op stiller store krav til arbejdspladsen. Det er en værdi for os at se Medicinsk Museion som en helhed, hvilket forstærkes af tanken om at integrere forskning og museal virksomhed. Som en relativt lille arbejdsplads med mange interne diskussioner og tværfagligt samarbejde betyder det, at andre også får indflydelse på den enkelte medarbejders projekt. Dette samarbejde skal derfor også gerne være givende.

Det er derfor vigtigt, at de forskellige tilgange kan mødes og kommunikere, idet de forskellige medarbejdere er uddannet inden for forskellige traditioner. Arbejdsmæssigt vil vores forskelligheder give en god dynamik, når vi samtidig vil i samme retning. Der skal være respekt for hvert arbejdsområde og gensidig åbenhed, interesse og forståelse, og medarbejderne skal føle ansvar for arbejdspladsen og over for kolleger. Engagement og fleksibilitet er en nødvendighed. Idealet er eksperimenterende, nysgerrige og åbne medarbejdere, der forholder sig positivt til konstruktiv kritik.

Vi vil være en arbejdsplads, hvor alle tager ansvar og koncentrerer sig om helheden og de fælles mål. Den specifikke faglige baggrund er underordnet; det vigtigste er, at man er motiveret og har lyst til at gå ind i de projekter, Medicinsk Museion beskæftiger sig med. Vi vil være et sted med plads til, at man kan bidrage og udvikle sig, uanset ens jobfunktion, og med en høj grad af idéudveksling og lyst til at afprøve og kritisere hinandens ideer, uden at kritikken bliver personlig. Det skal også være et sted, hvor man bliver taget seriøst pga. sin faglige baggrund, og hvor man får en faglig, intellektuel og menneskelig gevinst ud af sit arbejde.

Vi vil være stolte af Museion-konceptet og lade værdierne blive en del af vores tankegang. At intet er givet på forhånd, og at man må forklare sig og tage fat på helt principielle spørgsmål, betyder, at man kommer igennem en fælles refleksiv proces, der fordrer en sammensmeltning af kompetencer, og gør én til en del af et fællesskab. Frugtbare diskussioner i huset bevirker, at det, der kommer ud i den anden ende er gennemtænkt. Dermed fordres også, at det ikke bliver forskning blot for den enkeltes egen skyld, men at Museionideen selv bliver en drivkraft.

Vi vil se fremad og tænke på de muligheder og ambitioner, vi har for stedet. Vi vil ikke fortælle om vaner eller gode gamle dage, men fremadrettede historier om, hvordan det vil blive. Alle skal have interesse i, at der skal finde en udvikling sted. Dette kræver også, at man må være indstillet på, at det er et eksperimenterende sted, og at udviklingen medbringer et element af uforudsigelighed og usikkerhed. Ideelt set skal pionerånden bibeholdes også i fremtiden, ligesom det er vigtigt, at villigheden til at tænke og diskutere grundprincipper bevares. Vi vil blive ved med at stille spørgsmål og diskutere. På den måde får vi forståelse for hinanden og de ting, vi arbejder med, og kan sammen være med til at skabe gode produkter.

Arbejdsmiljøet på Medicinsk Museion skal have en uformel tone og en høj grad af informationsudveksling, hellere for meget end for lidt. Vi anser det for positivt, at alle taler ligeværdigt med hinanden og at der er en uformel og afslappet tone på arbejdspladsen.

Ledelsens opgave er at udstikke de ambitiøse og realistiske mål og at skabe forudsætningerne for, at de kan opfyldes. Medicinsk Museions udvikling, struktur og daglige arbejde gør, at der er hele tiden sker mange forandringer, der kræver, at medarbejdere motiveres og informeres. Når tingene går stærkt, er det en væsentlig værdi at kommunikere mål og prioriteringer. Vi vil med andre ord gerne være en arbejdsplads, hvor det er let at kommunikere og komme i dialog, og hvor ledelsen er nærværende, og medarbejderne bliver hørt og involveret. Dette vil vi efterstræbe med gennemsigtighed i beslutningsprocesser og hensyntagen i det daglige for at fremme det fysiske og psykiske arbejdsmiljø for alle medarbejdere. De fysiske rammer skal være i orden. Der skal være tryghed i job og arbejdsmiljø, man skal føle sig værdsat, og det er vigtigt at kommunikere godt og skabe en følelse af at være en del af en helhed på arbejdspladsen.

En ærlig udveksling af kommunikation mellem alle medarbejdere, giver et godt arbejdssmiljø. Med den hurtige udvikling, Medicinsk Museion gennemgår, er der behov for at være opmærksom på stress og potentielle konflikter. Personlig tryghed blandt kolleger er vigtig, når der eksperimenteres fagligt. Derfor skal uenigheder ikke ses negativt, men som lærerige perspektiver, og konflikter skal frem, så der kan gøres noget ved dem. Det skal ikke kun handle om resultater, men også være sjovt.

Kun med dialog og respekt kan vi skabe et godt arbejdsmiljø.

Pages: 1 2 3

Thomas Söderqvist

Author Thomas Söderqvist

More posts by Thomas Söderqvist