Dekan Ulla Wewers tale ved åbningen af … også en slags mennesker: 9 læger 9 liv, mandag den 27. august 2012
Kære alle
Det er med glæde og stolthed, at jeg i dag kan indvie den nye udstilling lavet af Medicinsk Museion: … også en slags mennesker: 9 læger 9 liv.
Montrerne har netop fået ny placering og er rykket her op til Panums nye hovedindgang, hvor de vil have plads i hverdagen indtil, at vi åbner Panum nybyggeri i 2015.
Her kan alle medarbejdere og studerende nysgerrigt udforske udstillingen i hverdagen, men ikke nok med os selv på Panum! Vi vil også gerne at vores besøgende og patienter til Tandlægeskolen får en ekstra lille oplevelse med på vejen. På SUND er vi nemlig meget optaget af at være åbne overfor vores omverden – det der også kaldes “public engagement”.
Ordet portræt stammer fra det latinske ord protractum og betyder: ”Hvad der drages frem for lyset”. Det skal vi se nærmere på! Hvem gemmer sig bag disse portrætter? 9 portrætter 9 forskellige liv med et fællestræk – lægegerningen.
I montrerne får ni skæbner lidt ”taletid”. Igennem disse portrætter får vi et indblik i lægefaget igennem 150 år. Dette er dog ikke en udstilling om heltedyrkelse. Tværtimod er disse læger almindelige mennesker med et fag. Udstillingens intentioner at udfordre lægestereotypen, og fokus er på mennesket bag lægen, og et forsøg på vise, at vi læger findes i mange udgaver.
Dette er historien om det partikulære, det tilfældige og det personlige. Læger er personer med deres egen historie og karaktertræk. I montrerne ses nogle mennesker, hvis individualitet og personlige skæbner har bidraget til at gøre medicinens historie, og Danmarkshistorien i det hele taget, lidt mindre formelagtig og lidt mere livagtig. Den på en gang faglige og intime vinkling understreger, at læger ikke bare er læger. Dette kan måske komme for nogen som et chok, men: de er faktisk også en slags mennesker!
Mit håb er, at udstillingen kan inspirere de studerende til at tænke bredt over deres uddannelse, liv og kommende karriereforløb.
Flere af de udstillede har haft internationale uddannelsesforløb og arbejdspladser. Medicinsk Museion beretter deres historier. For eksempel får vi et indblik i speciallægen i almen medicin Søren Brix Christensens liv. Han valgte at videreuddanne sig i Grønland og Afrika. Sidenhen har Christensen arbejdet en del som dedikeret læge udsendt for Læger Uden Grænser i verdens brændpunkter, såsom Sudan. Det er der mange af os andre, der aldrig turde gøre!
Vi finder også fortællingen om Faiqa Sahibzadeh, som måtte flygte fra sit hjemland Afghanistan, men ikke fra drømmen om at blive læge. Den kunne hun forfølge i Pakistan og sidenhen realisere i Danmark. I dag er Faiqa Sahibzadeh speciallæge i gynækologi og obstetrik.
Det er fine, tankevækkende og helt rigtige historier med en faglig og bred spændvidde. Her finder vi praktiserende læger, kirurger, forskere, hospitalslæger, foredragsholder, politikere og konsulenter.
Danmarks seneste Nobelpristager i medicin, Niels Kaj Jerne har en gang også sagt: “fordelen med at uddanne sig til læge er, at man kan blive næsten hvad som helst bagefter”.
Udstillingen er udarbejdet af to tilsyneladende meget forskellige personer! På den ene side forhenværende direktør for Novo Nordisk Fonden, Gert Almind, som har virket som læge i næsten 40 år, og som kender det danske sundhedssystem som sin egen lomme. Og på den anden side en ung stud. mag., Astrid Møller-Olsen, som er kandidatstuderende i kinesisk og litteraturvidenskab og som ikke har det store indblik i læger og lægevidenskab. Man må sige, at udstillingen er produktet af en skøn tværfaglighed.
Mange tak til jer begge. Og tak til konservator Nanna Gerdes, museumsinspektør Niels Christian Vilstrup-Møller: I har gjort et stort stykke arbejde med klargøring af genstande og den endelige opstilling af udstillingen.
Og selvfølgelig stor tak til museumschef professor Thomas Söderqvist og Gert Almind, som sammen kom med ideen til udstillingen og tak for supervisering af de to udstillingskuratorer.
Jeg håber, at rigtig mange vil stoppe op i den travle hverdag og benytte sig af lejligheden til at få et indblik i disse ni lægers og menneskers liv.
Mange tak.