Skip to main content
Biomedicine in museums

De udviklingshæmmedes, børnehjemsbørnenes og de sindslidendes historie i perioden 1945-1976

By December 7, 2012No Comments

En af Medicinsk Museions mangeårige medarbejdere, lektor Jesper Vaczy Kragh, har fået en to-årig bevilling fra Socialstyrelsen til et socialhistorisk projekt som skal kikke på de udviklingshæmmedes, børnehjemsbørns og sindslidendes historie i perioden 1945-1976.

Projektet, som er et samarbejde med Svendborg Museum og Syddansk Universitets Center for Velfærdsforskning, er tilkommet efter at Kristeligt Dagblad satte fingeren på de udviklingshæmmedes situation på de store omsorgsinstitutioner i efterkrigstiden. Det fik daværende socialminister Benedikte Kiær (Konservativ) at tage initiativ til af afsætte 7,7 mio kr til forskning (5,7 mio kr) og formidling (2 mio kr).

En hjørnesten i projektet er at udforske og formidle historien ud fra et klientperspektiv. Derfor skal projektet indsamle mundtlige fortællinger fra ældre udviklingshæmmede og sindslidende og fra tidligere børnehjemsbørn. Se mere her og her.

For dem som ikke ved det, er Jesper uddannet historiker fra Roskilde Universitet. Han skrev sin ph.d.-afhandling med Medicinsk Museion og har derefter været ansat som forsker på eksterne forskningsmidler ved Medicinsk Museion.

Jesper har arbejdet med centrale videnskabelige, filosofiske, religiøse og kulturelle strømninger i mellemkrigstiden og har skrevet bøger og en lang række artikler om kulturhistorie, psykiatri og spiritisme. Han er måske bedst kendt i Danmark for sin forskning i den danske psykiatris historie, bla. for antologien Psykiatriens historie i Danmark (2008) og monografien Det hvide snit 2010, som for øvrigt blev ‘shortlistet’ til Weekendavisens Litteraturpris i 2011 og til Årets Historiske Bog i 2011.

Jesper vil forhåbentlig skrive mere om projektet her på bloggen fremover.

Thomas Söderqvist

Author Thomas Söderqvist

More posts by Thomas Söderqvist